pátek 24. června 2011

THC Review & Mazlofónie: undergroundový literární fenomén fin de millenium (pokus o literárně historickou studii)

I. Stručný úvod – Fenomén v kostce objektivním pohledem

Pražské undergroundové nakladatelství THC Review založil v dubnu 1997 básník Viki Shock (v té době již měl za sebou polooficiální knižní debut Dvacet deka něžností) spolu s psavcem B. T. Chrochtanem po napsání společného dílka Kronika Mazlofónie, což byl také jejich první vydaný titul. Mazlofónie byla imaginární zemí, kterou si Shock a Chrochtan vyfantazírovali během jednoho večera v intenzivním cannabisovém opojení, a od té doby sami sebe považovali za Mazlofóňany. Mazlofónie byla také uváděna v tiráži na zadním přebalu svazků jako místo vydání. Shockovi se navíc podařilo vyvolat z Mazlofónie postavu doktora Richarda Hooligana, jenž se stal jakýmsi ideovým mluvčím THC Review prostřednictvím Odborných předmluv, které napsal k většině vydaných titulů. Jak jste tedy snad již ráčili pochopit, základem tvorby Mazlofóňanů byl hédonismus, projevující se zvýšenou konzumací psychedelických látek, převážně marihuany a hašiše, a následným plozením většinou antiliterárních textů. Ostatně na marihuanu, získávanou z rostlin konopí (latinsky cannabis) odkazuje už název nakladatelství: THC je zkratka pro tetrohydrocannabinol, psychoaktivní látku v konopí, review pak značí anglicky rozhled. Přeloženo do obecné češtiny jedná se tedy o Tetrohydrocannabinolový Rozhled, vyloženo polopaticky znamená to vlastně Vědomí rozšiřující Rozhled. Texty, napsané pod vlivem THC označovali autoři výrazem Zhulená poezie, což byl zároveň název první a hlavní edice. (Co se týče označení tohoto druhu textů, dáváme dnes již přednost kultivovanějšímu termínu Cannabisová crazypoezie.)

Do konce roku 1997 vydalo duo ještě pět titulů, přičemž přibyl třetí autor a Mazlofóňan Pítr Dragota, který se však na vydávání nepodílel. Koncem roku se vydavatelských aktivit poněkud překvapivě vzdal jeden z otců zakladatelů B. T. Chrochtan. Od roku 1998 tak provozoval Shock nakladatelství sám (nepočítáme-li minoritní a čistě ideovou účast dr. Hooligana), přičemž je rozšířil o tři edice, a až do roku 2000 v něm vydal dalších dvaadvacet titulů od desítky autorů, kteří se kolem THC Review velmi brzy vyrojili jako mouchy po dešti. Většina titulů vyšla ve formátu A5, menší část ve formátu A6. Nejednalo se vlastně o knihy, nýbrž o sešity, psané na elektronickém psacím stroji, xeroxované tajně a bezplatně v zaměstnáních nakladatelů. Distribuce byla velmi svérázná, sbírky byly zdarma rozdávány nebo měněny za marihuanu či pivo po pražských klubech, převážně v Libni, Karlíně, ve Vysočanech a na Žižkově. Základnou Mazlofóňanů byl legendární libeňský klub Rock Pub Error, známější pod přezdívku Lízátko, kde si THC Review a Mazlofónie záhy získaly značnou popularitu. Od jistého okamžiku se snad dá mluvit dokonce o menším hnutí.

Už od roku 1998 pronikaly aktivity nakladatelství na oficiální literární scénu, o rok později došlo již k rozsáhlým nájezdům zhulené poezie do literárních časopisů a k prvnímu společnému čtení autorů THC Review v děčínské knihovně. Tituly už bylo také možno zakoupit, byť za nízké ceny. Na II. letním múzickém happeningu v Ohnišťanech v roce 2000 během jediného víkendu Shock dokonce rozprodal veškeré zásoby nakladatelství! Tím však zhoubný proces mainstreamizace vyvrcholil a nakladatelství rychle spělo ku svému zániku. S postupem času Shock totiž ztrácel zájem o kouzlo marihuanových dýchánků, jeho původní ideje postupně vyprchávaly. Navíc docházelo k obměně čtenářské obce, přičemž komunita Mazlofóňanů v klubech včetně Lízátka se postupně rozpadla: její členové zestárli, zmoudřeli či zemřeli, každopádně prostě zmizeli v propadlišti dějin. Shock sám byl už pevně zapleten do osidel oficiální literární scény, pročež s koncem milénia činnost nakladatelství zastavil, aby se vrhl vstříc slávě a na několik prvních let třetího tisíciletí se stal miláčkem mainstreamu respektive nejprotežovanějším básníkem tohoto období. (V letech 2001 až 2003 mu různá nakladatelství vydala celkem pět básnických knih, z toho tři v jednom roce, načež mu časopis Tvar udělil sarkastickou cenu Litajronmen roku. Přes protesty části odborné veřejnosti dokonce reprezentoval českou literaturu na mezinárodním knižním veletrhu v Lipsku v roce 2004! Nezávislý režisér Vladimír Franče natočil dle Shockových textů trilogii krátkých filmů atd. atp.) V letech 2002 až 2004 sice pod hlavičkou THC Review vydal z nostalgie ještě tři sbírky, které však již nenaplňovaly původní filosofii THC Review. A tím svou nakladatelskou činnost definitivně ukončil.

O kvalitě textů, vydávaných Mazlofóňany, by se pochopitelně dalo diskutovat. Jisté je, že mnohé z nich balancují na hranici trapnosti, ba mnohé z nich přes tuto hranici zcela jistě přepadávají. Nicméně dnes, s odstupem více než dekády, můžeme směle konstatovat, že svou několikaletou soustavnou činností se nakladatelství THC Review zasloužilo o kultivaci české drogové subkultury konce druhého tisíciletí, jejíž umělecké projevy byly jinak spíše výjimečné. Z tohoto hlediska jsou tedy tituly vydané THC Review cenným dokumentem své doby.


V březnu 2011 napsal Hans von Landschmiett, literární vědec a umělecký kritik




II. Rozšafný prostředek – Fenomén v kostce subjektivním pohledem

Vše začalo někdy koncem léta 1996, kdy se prostřednictvím Pítra Dragoty seznámili Viki Shock a Béďa Téďa v klubu Rock Pub Error vulgo Lízátko, ležící mezi Palmovkou a Balabenkou. Téměř ihned dochází k intoxikaci marihuanou a k dokonalému mentálnímu splynutí obou. Na základě Béďových chrochtavých zvuků, které tento vydává při smíchu, přisuzuje mu Shock přízvisko Chrochtan. Tak se tedy Béďa Téďa transformuje v B. T. Chrochtana. Shock měl v té době již dopsanou svou první halucinogenní sbírku Podnapilým knihovnám nenaléváme! a během října a listopadu napsal základní dílo, od kterého se vlastně všechno začalo odvíjet. Ano, tušíte správně, jedná se o 325 tisíc soukromých orgasmů Píta a Vikiho! Pod vlivem této cannabisové bible píší všichni tři výše jmenovaní Bibli Hovadismu a Chrochtan začíná sbírat materiál pro nepřekonatelnou antologii marihuanových hlášek Občasné mozkové výlety. O čtvrt roku později se Shock prohulí do Mazlofónie a Zbibflamflombónie, a přinese o nich své svědectví ve sbírce Reportáž psaná v nebi.

Ovšem teprve až v noci ze třetího na čtvrtého dubna 1997 dochází u Shocka k dokonalému zmapování Mazlofónie ve společnosti Chrochtana. Vznikne Kronika Mazlofónie. Oba přátelé ihned zakládají nakladatelství THC Review a Kronika Mazlofónie je jejich prvním vydaným titulem. Následuje možná trochu narychlo sebraná Absolutní střela Pítra Dragoty, a poté Shockova Reportáž psaná v nebi ve dvou svazcích, a samozřejmě také Chrochtanův Zkrat. Díky neekonomickému šetření papírem (jeden krátký text na jednu stranu) ovšem není možné vydávat knížky masově, a tak po roce a půl vydalo se Kroniky Mazlofónie ne více než 40 kusů, Absolutní střely kolem 25 a ostatních sbírek pod 20 kusů. Poslední titul toho roku, Nová teorie lidstva! Dragoty a Shocka, vyjde již pouze v pěti kusech, neboť Chrochtanova pozice v práci, kde množil knížky, je ohrožena, a Shock, který skončil civilní službu v universitní knihovně, kde napsal na stroji všechny tituly, dokonce ani žádnou práci nemá!

Popularita THC Review v klubech (Lízátko, Modrá opice, Újezd, Joshua, Hrob a další) je ovšem značná a kdekdo chce se stát Mazlofóňanem a motá se kolem. Uveďme tedy pár takových osob jako je Zahradník a taktéž Martin Zahradník, Zuzana W. (čti Dabljů), Radka, Hugo, Líba, Indián, Hrot, Fanny a mnoho a mnoho dalších. Na konci roku 1997 chtějí se Chrochtan a Shock vzepnout k vydání další knížečky, kterou čerstvě dopsali, ale nakonec se jim to nepodaří, a titul Jsem prý Mazlofóňan jen vychází až o rok později. Mezitím dějí se v životě obou velké změny a THC Review v podstatě přestává existovat.

Až někdy v dubnu nebo květnu 1998, poté, co se Shock vrátil na své bývalé pracovní místo do nejmenované televizní společnosti, obnovuje činnost THC Review, ovšem už pouze sám, a pilně vydává další a další knížečky. Přátelství s B. T. Chrochtanem trvá, byť se již nevidí tak často. V rozpuku znovuzrození rozšiřuje Shock nakladatelskou činnost o dvě edice: Téměř normální autoři (zde publikuje texty, jež nebyly napsány pod vlivem THC) a kapesní edici Rozum do kapsy (zde jsou publikovány kratší či méně významné texty, de facto mazlofóňanské apokryfy).

Prvním z edice Téměř normálních autorů je satirické dílko D. K. I. Janžury Postřehy z léčení, o autorově pobytu v psychiatrické léčebně. Celkem bylo zatím vydáno 53 kusů, což je vůbec největší náklad THC Review! Dalším dílem v této nové edici je sbírka Monology zcenzurované Danielkou od mladé básnířky Oliny Vnukové, experimentující s opiáty (zatím 20 kusů). Jiným veleúspěšným titulem je Shockova sbírka literárních anekdot Miluju Tebe a Learyho (k dnešnímu dni 48 kusů). Konec roku je zakončen vydáním dvou kultovních děl, a sice 325 tisíc soukromých orgasmů Píta a Vikiho od Shocka a travkařskou antologií sestavenou Chrochtanem Občasné mozkové výlety (oboje v počtu 20 kusů, oboje v edici Zhulená poezie). V edici Rozum do kapsy vyšlo hnedle devět titulů, byť méně zásadního charakteru. Z nich snad nejvíce vynikají Fragmenty geniality od Shocka a Dragoty, jež jsou pokračováním jejich Nové teorie lidstva!, dále pak Jsem prý Mazlofóňan jen z pera Chrochtana a Shocka, a taktéž Shockem sestavená malá antologie travkařské poezie s kouzelným názvem Jsem zpívající velryba na centrifúze. Během roku vychází také několik článků v časopisu Nové knihy z pera jeho redaktora Jana Nejedlého, jenž v nich představuje fenomény THC Review, Mazlofónie i Lízátka široké čtenářské veřejnosti.

V roce 1999 vyšlo sice jen pět nových titulů (například sbírka Masturbující Nina od píšícího tramvajáka jménem Leopardo do Vinci), ovšem zároveň došlo na druhé vydání všech titulů z roku 1997! Sláva THC Review se čím dál více projevuje na oficiální scéně. Na konci května se v Děčíně uskutečnilo první čtení THC Review, kde kromě Shocka vystoupila také Olina Vnuková a R. S. Vronsky (pod pseudonymem A. O´ Vostatek, spoluautor antipohádky Šestnáctero neživých, která ten rok vyšla v edici Téměř normální autoři), všichni pochopitelně v rauši. V létě vyšel v časopise Trafalgar č. 7 obsáhlý rozhovor s  Shockem o THC Review, a objevily se zde i ukázky z děl Mazlofóňanů. Konečně v příloze literárního obtýdeníku Tvar č. 16 vyšel průřez tvorbou THC Review s ilustracemi teplického výtvarníka Jožo Maňase Plátna, s nímž Shocka při jeho návštěvě Severních Čech seznámil duchcovský vydavatel časopisu Dekadent Geniální Patrik Linhart. Plátno pak ilustroval nejméně tři další tituly THC Review. Na podzim se Shock seznamuje s mladým kritikem Radimem Kopáčem, jenž reflektoval tvorbu THC Review v Literárních novinách, a který se jednoho jistě stane ministrem kultury (už dnes pracuje na ministerstvu jako šíbr přes granty). V té době také v patafyzickém nakladatelství Clinamen vychází péčí Dana Štveráka Shockova sbírka dadaistické (nezhulené!) poezie Dvakrát opakované ňadro, která se stává jeho oficiálním knižním debutem.

Na začátku roku 2000 vychází v edici Rozum do kapsy Shockova Píseň děda Vševěda, kratičké memento o psychedelické zkušenosti po požití semínek Havajské růže, již autor podstoupil o rok dříve s Dragotou a která jim dala pěkně zabrat. Následně zahajuje THC Review spolupráci s děčínským literárním spolkem Houby s woctem, jehož se Shock stává členem. Prvním plodem této spolupráce je sbírka „O“ Františka Řezníčka a J. H. Kalifa, která vyšla jako čtvrtý svazek edice Téměř normální autoři. Houby s woctem na oplátku zařazují Shockovy básně do antologie Atlas hub, kterou vzápětí vydávají v nakladatelství Vesele mrtvý domeček. Fúze THC Review a Hub s woctem vrcholí společným čtením v pražské hospodě Na Slamníku v rámci Klubu 8, kde si všichni autoři při čtení na pódiu demonstrativně zapalují jointa a vesele si bání. V létě se Shock s Olinou Vnukovou zúčastní múzického happeningu v Ohnišťanech, který pořádal časopis Trafalgar. I zde úspěšně předčítá a navíc tu rozprodává veškeré tituly THC Review. Jedním z kupců je i dramatik Stanislav Hudský (jako snad jediný koupil skutečně kompletní produkci THC Review!), který společně s režisérem Vladimírem Frančem provozuje divadlo Šuplík na pražském Žižkově.

Koncem léta na Shocka přichází psychická únava, ba i fyzická vyčerpanost. V té době se komunita Mazlofóňanů z Lízátka postupně rozpadá. Posledním vydaným svazkem se stává titul 220 vosvícenejch Ježíšů z Pekla, jenž byl vydán jako první a zároveň i poslední v nové edici jménem Šitofílie. Jedná se o výtvarně literární antologii čtyř autorů: Tomáše Čermáka, Dragoty, Shocka a Zuzany W. V září přichází nabídka z divadla Šuplík, aby se Shock ujal místa dramaturga autorských večerů. Ten ji přijímá a v rozhovoru s Básníkem Tichem pro prosincové číslo měsíčníku Babylon oznamuje, že THC Review končí. Underground Shocka odsuzuje jako zrádce, protože zánikem THC Review se prý (alespoň podle Patrika Linharta) Slovensko dostane v počtu samizdatové literatury před Českou republiku! Zato mainstream si oddychl a libuje si, že v postavě bývalého enfant terrible získal novou dušičku, z níž se snad dá leccos vydojit. A co bude dál? Inu, jak říkávala moje babička, necháme se překvapit!


V letech 1998 až 2001 napsal dr.Richard Hooligan, přehlédnuto a upraveno v březnu 2011




III. Korektní závěr – Kompletní bibliografie THC Review 1997-2000 a 2002-2004


Viki Shock a B. T. Chrochtan – Kronika Mazlofónie, vyšlo roku 1997 v edici Zhulená poezie, svazek první.

Pítr Dragota – Absolutní střela, vyšlo roku 1997 v edici Zhulená poezie, svazek druhý.

Viki Shock – Reportáž psaná v nebi, vyšlo roku 1997 v edici Zhulená poezie, svazek třetí.

B. T. Chrochtan – Zkrat, vyšlo roku 1997 v edici Zhulená poezie, svazek čtvrtý.

Viki Shock – Demence malé královničky, vyšlo roku 1997 v edici Zhulená poezie, svazek pátý.

Pítr Dragota a Viki Shock – Nová teorie lidstva!, vyšlo roku 1997 v edici Zhulená poezie, svazek šestý.

Viki Shock – Miluju tebe a Learyho!, vyšlo roku 1998 v edici Zhulená poezie, svazek sedmý.

Občasné mozkové výlety (Velká antologie travkařských hlášek) – sebral B. T. Chrochtan, vyšlo roku 1998 v edici Zhulená poezie, svazek osmý.

Viki Shock – 325 tisíc soukromých orgasmů Píta a Vikiho, vyšlo roku 1998 v edici Zhulená poezie, svazek devátý.

David Kufald Indián Janžura – Postřehy z léčení, vyšlo roku 1998 v edici Téměř normální autoři, svazek první.

Olina Vnuková – Monology zcenzurované Danielkou, vyšlo roku 1998 v edici Téměř normální autoři, svazek druhý.

Viki Shock – Duševní sebevražda budoucího klasika, vyšlo roku 1998 v edici Rozum do kapsy, svazek první.

Viki Shock, B. T. Chrochtan a Pítr Dragota – Bible hovadismu, vyšlo roku 1998 v edici Rozum do kapsy, svazek druhý.

Viki Shock a B. T. Chrochtan – Jsem prý Mazlofóňan jen, vyšlo roku 1998 v edici Rozum do kapsy, svazek třetí.

Viki Shock – Infernální mystérium toxickýho fexta, vyšlo roku 1998 v edici Rozum do kapsy, svazek čtvrtý.

Jsem zpívající velryba na centrifúze (Malá antologie travkařské poezie za rok 1998) – sebral Viki Shock, vyšlo roku 1998 v edici Rozum do kapsy, svazek pátý.

Viki Shock – Neverending Eternity, vyšlo roku 1998 v edici Rozum do kapsy, svazek šestý.

Johnny Rotten – Pořezán žiletkou, vyšlo roku 1998 v edici Rozum do kapsy, svazek sedmý.

Viki Shock – Vytuhlej Pít, sjetej Viki a ještě pár dalších orgasmů navrch!, vyšlo roku 1998 v edici Rozum do kapsy, svazek osmý.

Pítr Dragota a Viki Shock – Fragmenty geniality, vyšlo roku 1998 v edici Rozum do kapsy, svazek devátý.

Viki Shock a Pítr Dragota – Philosophica Psychopatica, vyšlo roku 1999 v edici Zhulená poezie, svazek desátý.

Občasné mozkové výlety II (II. velká antologie travkařských hlášek) – sebral B. T. Chrochtan, vyšlo roku 1999 v edici Zhulená poezie, svazek jedenáctý.

Leopardo da Vinci – Masturbující Nina, vyšlo roku 1999 v edici Zhulená poezie, svazek dvanáctý.

Pítr Dragota – Malá poezie na tripu, vyšlo roku 1999 v edici Zhulená poezie, svazek třináctý.

Arthur a Aragon O´Vostatkovi – Šestnáctero neživých, vyšlo roku 1999 v edici Téměř normální autoři, svazek třetí.

František Řezníček a J. H. Kalif – „O“, vyšlo roku 2000 v edici Téměř normální autoři, svazek čtvrtý.

Viki Shock – Píseň děda Vševěda, vyšlo roku 2000 v edici Rozum do kapsy, svazek desátý.

Tomáš Čermák, Pítr Dragota, Viki Shock a Zuzana W. – 220 vosvícenejch Ježíšů z Pekla, vyšlo roku 2000 v edici Šitofílie, svazek první (a v této edici i poslední).

Max Ernst – Paramýty, vyšlo roku 2002 v edici Téměř normální autoři, svazek pátý (reprint původního českého vydání z roku 1970).

George W. Bush – Budoucnost bude zítra lepší! (Pikantní výroky), vyšlo roku 2003 v edici Rozum do kapsy, svazek jedenáctý (převzato z přílohy MF Dnes).

Viki Shock – RRRestaurrrantbesucht (Gedichte), vyšlo roku 2004 mimo edice (14 básní v němčině s autorovými ilustracemi).


Sečteno podtrženo: Od roku 1997 do roku 2000 vyšlo v THC Review 28 titulů, které převážně obsahovaly texty psané pod vlivem marihuany, hašiše či jiných psychoaktivních látek. Z toho plných 22 titulů vydal Shock sám. V roce 2001 nevyšel žádný titul, huličská komunita Mazlofóňanů se už totiž rozpadla. V letech 2002 až 2004 vyšly pod hlavičkou THC Review ještě tři tituly, které již neměly s původní filozofií THC nakladatelství mnoho společného a byly určeny pro jiný okruh čtenářů. Konečný počet titulů THC Review je tedy 31.


V březnu 2011 vypracovali Hans von Landschmiett a dr. Richard Hooligan

Žádné komentáře:

Okomentovat